Saturday, February 18, 2012

Ikan siakap kukus

Assalamualaikum..


kelmarin, tak lah kelmarin sangat ( padahal dah lama dah, tahun lepas lagi ), aku bercoti coti mesia. Tak dak pi mana pung, balik johor jea. Balik kampung, merehatkan minda dan merehatkan perot dari makanan yang super duper sedap di masak oleh kak long yang di lantak macam setahun tak makan oleh saya.


When i went there, hulamak kau, sepertinya aku otomatik di tauliah menjadi masterchef penghuni rumah yang beralamat no 77 felda tenggaroh 2 tu. (padahal aku ni kalau masak ntahpapentahnye). Penganugerahan masterchef yang diberi haruslah aku sahut sambil jalan pandang atas, tangan kat pinggang, ketawa berdekah dekah. Riak dan takabur sungguh.


Disebabkan puan emak, sakit gusi, menu pada hari itu haruslah berasaskan air. no goreng goreng. Apa kau nak jadi anak derhaka tak bau syurga? walaupun aku jalan pandang atas, tangan kat pinggang, ketawa berdekah dekah, aku pung nak bau syurga. Tahu . Tahu bukan tahi. Tahi tu kau.


So ini dish for that day.



    takde kene mengena dengan siakap senohong gelama ikan duri, bercakap bohong lama lama jadi pencurik


Walaupun sedap eh senang, tapi aku nak tunjuk jugak how to cook it. Lets cek it cek it cek it out yaww!


bahan bahan :


         saja jea nak tunjuk mode camera using water splash. macam idup aja kan ikan ni..tak takut ke aku nak  makan kau jap lagi.





 cili dan jawa memang tak bole dipisahkan umpama lirik dan lagu, andai di pisah, maka terpisah la ia.



Cara cara :





1. Siang ikan yang tengah berenang kat sinki tadi, amek pengukus, kukus.
2. Jangan lupa ikan letak dalam bekas . Aku pakai loyang. bukan hussien lempoyang saudagar unta. Rupa paras loyang tak perlu di titik beratkan, biarla kemek pun, yang penting banyak berjasa.


Biar gambar yang berbicara okeyh. Kang termasuk plak air liuq aku dalam masakan ni. Kebersihan tanggungjawab bersama.









hat ni, ikut banyak mana kuah dia, kalau suka kuah banyak letak banyak la. bagi didih sat, letak garam dan perasa dan jangan lupa letak tepung jangung nak bagi likat. Agak agak ikan dah masak, letak dalam pinggan cantik macam kat kedai non, tuang kuah. Pastu panggil abang ngan mak makan.


Selamat mencoba. Coba la coba la. Coba bukan Combi jauh lagi mumia.

2 comments: